poniedziałek, 13 czerwca 2011

Bułeczki żytnie

Na śniadanko polecam bułeczki żytnie, sycą na długo, są smaczne i zdrowe.

Bułeczki żytnie



Składniki na 6 sztuk:

50g drożdży
300g mąki żytniej typ 720
200g mąki pszennej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju
250ml ciepłej wody

Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy. Gdy będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę nacinamy lekko przed pieczeniem. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika każdą bułeczkę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w zimnej wodzie.



Naleśniki z serem w beszamelu

Składniki:
około 12 naleśników (bez cukru),
25 dkg sera białego
20 dkg szynki
0,5 l beszamelu
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ser wrzucamy do miski i ugniatamy widelcem. Szynkę kroimy w drobną kostkę. 2 łyżki odkładamy do posypania zapiekanki, resztę dodajemy do sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką. Do sera wlewamy około pół szklanki sosu beszamelowego (przepis w zakładce Klasyczna lasagne). Masą serową smarujemy naleśniki, zwijamy i  układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy pozostałą szynką.



Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Właśnie przymierzam się do tych bułeczek. I mam pytanie jakie mają być te drożdże świeże czy suszone???

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście drożdże świeże :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...