niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik pomarańczowy

Aksamitny, wilgotny, mocno pomarańczowy sernik z nutką czekoladowo - korzenną. Bardzo smakował Naszym pociechom. Pieczony długo, w niskiej temperaturze dzięki temu nie popękał i nie zrumienił się. Wierzchnią warstwę stawowi mus ze śmietany i dżemu, masę serową można wzbogacić pomarańczową skórką kandyzowaną lub rodzynkami. Podany z plasterkami pomarańczy na pewno zachwyci domowników i gości. Przepis ze strony Kwestia Smaku.
Niebo w gębie!
 
 
 
Sernik pomarańczowy
 
Składniki:
 
Na spód czekoladowo - kakaowy:
65g ciemnej czekolady
65g miękkiego masła
50g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
40g mąki
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (opcjonalnie)
 
Na masę serową:
1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego
szklanka cukru
5 jajek
pół szklanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub 2 łyżki likieru pomarańczowego
skórka otarta z połowy pomarańczy
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
 
Na masę śmietanową:
pół szklanki dżemu pomarańczowego lub morelowego
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
 
Wykonanie:
Spód: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy lekkiego przestudzenia.
Masło miksujemy z cukrem na jasny, puszysty krem. Do masła dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę, przyprawę do piernika. Jajko miksujemy na pianę, dodajemy do masy, lekko mieszamy całość. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), pieczemy około 10 minut w 170 stopniach.
 
Masa serowa: w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki masy serowej oprócz jajek. Miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy po 1 jajku i miksujemy, aż każde jajko połączy się z masą. Nie miksujemy zbyt długo by nie napowietrzać zbyt mocno masy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
 
Masa śmietanowa: śmietanę miksujemy z dżemem na gładką masę. Masę wylewamy na sernik 15 minut przed końcem pieczenia.
 
Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku, całkowicie wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Kroimy nożem zanurzonym  w gorącej wodzie.
 
SMACZNEGO!
 
 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...