piątek, 14 lutego 2014

Gruszki w cieście

 Z okazji Walentynek życzę wszystkim dużo miłości :)
A z ekspresowych przekąsek na ten wieczór polecam gruszki w cieście francuskim w sosie z czerwonego wina. Pyszne połączenie słodkiej gruszki i słonego ciasta francuskiego dopełnione słodkim, aromatycznym sosem. Warto spróbować!
 
 
 
Gruszki w cieście
 
Składniki na 4 porcje:
 
 
4 twarde gruszki
2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
kilka goździków
1 płat ciasta francuskiego
 
Wykonanie:
Wino z dodatkiem pół szklanki wody, cukier oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.
Gruszki obieramy, ścinamy spody, by można je postawić. Gruszki na stojąco wkładamy do zagotowanego wina i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie gruszki wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia, a wino dalej gotujemy, aż się zredukuje i powstanie gęsty sos.
Z ciasta francuskiego wycinamy paski szerokości 2cm. Paskami owijamy gruszki zaczynając od dołu.
 
 
 Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło na talerzykach ozdobionych sosem z wina.
 
SMACZNEGO!
 


3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...