niedziela, 26 czerwca 2011

Brownie

Brownie to czekoladowe ciasto pochodzące z Ameryki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zakalec - niewyrośnięte, mokre w środku. Ale to właśnie cechy tego ciasta. Mocno czekoladowe, z orzechami lub innymi dodatkami wprost rozpływa się w ustach. A do tego jest ekspresowe w wykonaniu! Zwykle brownie ma postać kwadratowego ciastka, ale można również przygotować okrągły torcik brownie lub babeczki brownie. Można je podawać obsypane cukrem pudrem, polane polewą czekoladową lub lekko ciepłe z lodami. Legenda głosi, iż brownie powstało, gdy autorka zapomniała dodać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego. Pomimo pomyłki ciasto pokroiła i podała i tak powstało amerykańskie brownie.



Czekoladowe brownie z orzechami

Składniki na blaszkę 25 x 25cm:

250g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jajka
180g cukru pudru + do obsypania ciasta
szczypta soli
80g mąki
150g orzechów włoskich

Wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, 200g czekolady łamiemy. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Resztę czekolady i orzechy grubo kroimy. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na jasny, gładki krem. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, miksujemy razem do połączenia składników. Dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu wsypujemy orzechy i czekoladę i mieszamy lekko łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, dzielimy na kwadraty i obsypujemy cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! nadziane orzechami to moja ulubiona wersja

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, będę robić i już nigdy nie przestanę!!! jest rewelacyjne - szczególnie na ciepło :) mniam pyszota... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje najukochańsze ciasto:D szybkie, pyszne i czekoladowe;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...