Mięciutkie, aromatyczne, z chrupiącą cukrową skorupką. Fantastyczne bułeczki cynamonowe dla małych i dużych łasuchów. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Polecam!
Bułeczki cynamonowe
Składniki na około 10 bułeczek:
Na ciasto:
175ml mleka
1 jajko
30g masła
40g cukru
325g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Na cynamonową posypkę:
pół szklanki białego lub brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
30g masła
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy widelcem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże. Następnie wlewamy płynne składniki i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masło na posypkę roztapiamy, cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, każdą zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy z mieszance cukru i cynamonu. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach w tortownicy. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Składniki na około 10 bułeczek:
Na ciasto:
175ml mleka
1 jajko
30g masła
40g cukru
325g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Na cynamonową posypkę:
pół szklanki białego lub brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
30g masła
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy widelcem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże. Następnie wlewamy płynne składniki i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masło na posypkę roztapiamy, cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, każdą zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy z mieszance cukru i cynamonu. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach w tortownicy. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Źródło: cynamonowe bułeczki.
Muszą być pyszne! Takie drożdżowe bułeczki są dobre na każdą okazję!
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne są te bułeczki!
OdpowiedzUsuńCudownie!!! Jutro robię bułeczki, od dawna zastanawiałam się jakby je zrobić...czytasz w moich myślach :)
OdpowiedzUsuńSuper, że wróciłaś :)
Pozdrawiam-Efka
Znakomite :) Ta cukrowa skorupka skrywająca puszyste drożdżowe wnętrze - mniam!
OdpowiedzUsuńWróciłam, wróciłam, miło że ktoś z tego powodu się cieszy :)
OdpowiedzUsuń