sobota, 15 marca 2014

Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie

 Dzisiaj proponuję schab w sosie miodowo - musztardowym. Kolejna alternatywa do tradycyjnego schabowego, duszony schab jest kruchy i delikatny, a słodko - ostry sos idealnie do niego pasuje. Polecam!
 
 
 
Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie
 
Składniki na 3 porcje:
 
6 plastów schabu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany (np. 18%)
płaska łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
 
Wykonanie:
 
Mięso nacieramy czosnkiem, pieprzem i papryką. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wlewamy bulion i dusimy, aż mięso zmięknie. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu z duszenia dodajemy musztardę, miód i mieszamy do połączenia składników. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, wlewamy do sosu. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy mięso i podgrzewamy razem kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
 
SMACZNEGO!
 
 


14 komentarzy:

  1. Miód i musztarda to genialne połączenie, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na schab, coś innego niż klasyczny kotlet schabowy i na pewno pyszny :)

    czarodziejkasmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj pichcę ten schabik, bardzo fajny przepis. ogólnie naprawdę smaczne przepisy, podoba mi się ten bloq :)

    http://dryxeye.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzisiaj pichcę ten schabik, bardzo fajny przepis. ogólnie naprawdę smaczne przepisy, podoba mi się ten bloq :) http://sucheoczyinfo.blogspot.com/

      Usuń
  5. Właśnie zabieram się do tego dania. Na zdjęciu wygląda apetycznie, oby mojemu mężusiowi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem w trakcie robienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie skończyliśmy jeść. Wyszło rewelacyjnie. Łatwy w przygotowaniu przepis a danie takie pyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...