Klasyczny sernik waniliowy z nutką pomarańczy. Spód wykonany z herbatników pełnoziarnistych, można również użyć kakaowych. Prosty, klasyczny, ale baaardzo smaczny. Polecam!
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy
Składniki na tortownicę 26cm:
Na spód:
120g herbatników pełnoziarnistych
30g stopionego masła
Na masę serową:
1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
5 jaj
pół szklanki śmietanki kremówki 36%
Na polewę czekoladową:
100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
50ml śmietanki kremówki 36%
Wykonanie:
Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Masę wsypujemy do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy palcami. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: ser przekładamy do miski, dodajemy budyń, cukier i skórkę z pomarańczy. Miksujemy razem 2 minuty. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując krótko (tylko do połączenia składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas o 10 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto i schładzamy minimum kilka godzin.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.