sobota, 23 kwietnia 2011

Baba :)

Nie ma Wielkanocy bez babki świątecznej,u mnie w tym roku babka marmurkowa. Polecam!!

Babka marmurkowa

Składniki:
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
4 jajka
20 dkg masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
polewa czekoladowa do dekoracji

Wykonanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy stopniowo masło oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Ciasto dzielimy następnie na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę wody i miksujemy. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do foremki: naprzemiennie kilka łyżek białej masy, potem ciemnej i tak do wyczerpania (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki). Babkę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie dekorujemy polewą czekoladową.


4 komentarze:

  1. A może być margaryna? Mam ochotę upiec zaraz, a mam mało masła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być margaryna :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za szybko odpowiedź - biorę się za pieczenie:))

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...