sobota, 5 października 2013

Schab duszony w piwie

Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Gotuj krok po kroku. Soczyste mięso w wyrazistym sosie z piwa smakuje wyśmienicie! Polecam!
 
 
 
Schab duszony w piwie
 
Składniki na 2 porcje:
 
4 kotlety schabowe
2 cebule
300ml piwa słodowego
250ml bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz
 
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy. Wlewamy bulion i piwo i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas sprawdzamy czy sos nie odparował, w razie potrzeby dolewamy bulionu. Gdy mięso jest gotowe sos zagęszczamy łyżeczką mąki rozmieszanej z łyżką wody. Doprawiamy do smaku.
 
 

 

 


5 komentarzy:

  1. Bardzo przepraszam, przez przypadek usunął mi się komentarz. Piwo jasne będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda piwa :/

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja rozklepuję kotlety, doprawiam solą i pieprzem dodaję ugotowane borowiki, żólty ser, zawijam i dopiero dusze w piwku. polecam!!!! Zajefajne! smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...