poniedziałek, 21 lipca 2014

Kalarepki zapiekane z mięsem

 Kalarepka w naszej kuchni pojawiła się stosunkowo niedawno, a szkoda bo jest to bardzo zdrowe warzywo. Jedna mała kalarepka pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo betakarotenu, błonnika oraz wiele cennych mikroelementów (potas, jod, fosfor, miedz, mangan, wapń, sód). Liście kalarepki dostarczają dużo żelaza. Warzywo to jest niskokaloryczne, nie wywołuje alergii u małych dzieci. Kalarepka obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie.
U mnie dzisiaj kalarepki zapiekane z mięsem. Dodatek wędzonego boczku do farszu nadaje mu wspaniałego aromatu i smaku. Proste i bardzo smaczne danie. Polecam!
 
 
 
Kalarepki zapiekane z mięsem
 
Składniki na 4 porcje:
 
4 kalarepki
 
Na farsz:
300g mięsa mielonego (dowolnego)
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz
 
Na sos:
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
 
Wykonanie:

Kalarepki obieramy,  ścinamy lekko górną część i wydrążamy tak, by ścianki miały grubość około 1cm. Miąższ kalarepek kroimy w drobną kostkę.

Farsz: cebulę i boczek kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy boczek i smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy połowę pokrojonego miąższu kalarepki i dusimy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie łączymy z mięsem. Farszem napełniamy kalarepki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kalarepki wkładamy pozostały miąższ.

Sos: przecier mieszamy z 2 szklankami wody, doprawiamy do smaku. Sosem podlewamy kalarepki, naczynie przykrywamy i zapiekamy około 40- 50 minut (w zależności od wielkości kalarepek) w 180 stopniach. Pod koniec odkrywamy, by potrawa się zrumieniła.

SMACZNEGO!
 
 
Inspiracja: kalarepki. 


3 komentarze:

  1. ciekawa jestem jak smakuje, nie kombinowałam jeszcze z kalarepką, poza chrupaniem jej na świeżo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne :) Uwielbiam i mięsko mielone, i kalarepę i sos pomidorowy - tak więc przy najbliższej sposobności muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam tak zasmakowało, ze raz w tygodniu zajadamy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...