poniedziałek, 24 marca 2014

Grecka zupa z zielonej soczewicy

 Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety.

U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie.  Polecam!

 
 
Grecka zupa z zielonej soczewicy
 
Składniki na 4 porcje:

250g zielonej soczewicy opłukanej przed gotowaniem (można ją namoczyć przez 30 minut)
puszka krojonych pomidorów
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1 listek laurowy
2 łyżki czerwonego octu winnego

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew, listek laurowy i odsączoną soczewicę. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy około 1 litra zimnej wody i gotujemy około 30 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet.

SMACZNEGO!


 


2 komentarze:

  1. A ja z zielonej soczewicy robiłam danie a la fasolka po bretońsku. Soczewica lubi się z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Ja również robię zupę z soczewicy. Jest pyszna. Do swojej dodaję kukurydzę konserwową, kaszę gryczaną i odrobinę przyprawy curry lub garam masala.
    Polecam:)!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...