sobota, 23 lipca 2011

Sernik jagodowy

Sezon jagodowy rozpoczęty!!! Na targu pojawiły się te pyszne owoce, wprawdzie cena jeszcze wysoka, ale myślę, iż stopniowo będzie spadać i  niedługo można będzie w pełni rozkoszować się jagodowymi przysmakami. Ja rozpoczęłam od sernika jagodowego. Oczarowuje smakiem i kolorem!!


Sernik jagodowy

Składniki na tortownicę 24cm:

Na spód sernika:
180g herbatników maślanych
90g masła lub margaryny
 
Na masę serową:
1 kg białego, tłustego sera
szklanka cukru kryształu
4 jaja
250g jagód
łyżka soku z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego
 
Polewa śmietanowa:
300ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Spód: Herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozbijamy tłuczkiem na proszek. Masło lub margarynę roztapiamy. Rozdrobnione herbatniki łączymy z masłem, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spód, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa: Ser zmielić. Przełożyć do miski, dodać cukier, budyń, umyte i osączone jagody, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Na koniec wbić jajka i dalej miksować. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Składniki na polewę śmietanową łączymy ze sobą, wylewamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a potem schładzamy w lodówce.


2 komentarze:

  1. Znalazłam, niestety:
    http://agnieszkalewoniuk.blox.pl/2012/11/Sernik-jagodowy.html#ListaKomentarzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety autorka podanego bloga bez pytania zamiscila na swoim blogu moje zdjecie. Wystarczylo zapytac o zgode.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...