czwartek, 31 marca 2011

Placek po zbójnicku

Potrawę tą próbowałam w pewniej karczmie góralskiej. Z tego co wiem potrawa posiada drugą nazwę - placek po węgiersku. Ale placek po węgiersku serwuje się z gulaszem mięsno - warzywnym, dość ostrym. Spotkałam się z rożnymi opcjami tej potrawy, ale mnie osobiście najbardziej odpowiada ta z czystym, wołowym gulaszem :)
 Placek po zbójnicku to nic innego jak placek ziemniaczany złożony na pół, wypełniony w środku gulaszem (wołowym, wieprzowym czy warzywnym). Oto przepis.

Placek po zbójnicku

Składniki na 4 porcje:
Na placki:
4 duże ziemniaki
1 cebula
1 jajko
ząbek czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli ziemniaki są bardzo wodniste można dodać więcej)
przyprawy: sól, pieprz

Na gulasz:
30 dkg mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Dodatkowo:
plaster startego sera żółtego do posypania
zielenina do dekoracji

Wykonanie:
Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na drobnych oczkach. Ja zawsze po starciu ziemniaków przekładam masę na sito ustawione nad miską i osączam z nadmiaru soku. Sok odstawiam na kilka minut. Z soku na dnie osadza się skrobia. Sok wylewam, a skrobię dodaję do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, startą cebulę i przeciśnięty czosnek, przyprawiam solą i pieprzem i dodaję mąkę (można dodać połowę pszennej, połowę ziemniaczanej). Ciasto nie powinno być rzadkie.
Gulasz: mięso kroimy w kostkę 2x2 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Mocno rumienimy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę dusimy. Podlewamy niewielką ilością bulionu, dodajemy 2-3 ziarenka ziela oraz listek laurowy i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i lekko podlewając bulionem. Pod koniec można mocniej doprawić w miarę potrzeby.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy duże placki (u mnie patelnia miała średnicę 22cm). Osączamy na ręczniku papierowym. Na połowę placka nakładamy gulasz, składamy na pół. Posypujemy startym serem, dekorujemy zieleniną. Smacznego!!!!
 
 Cytrynowiec

Składniki na blaszkę 25x36cm:
Na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru kryształu
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę cytrynową:
3 cytryny
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
kostka masła lub margaryny
3 żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na masę śmietankową:
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
puszka ananasów
duże opakowanie herbatników
polewa czekoladowa lub kakaowa

Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x36cm) wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30minut w 160-170 stopniach.
Masa cytrynowa: Cytryny myjemy, wyciskamy z nich sok. Uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki. Przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrami. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie, dodajemy żółtka, obie mąki i dokładnie mieszamy. Na gotującą się wodę cytrynową wlewamy masę z budyni i gotujemy budyń. Studzimy, a następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy dobrze odsączone ananasy. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Masę wykładamy na ananasy, na wierzchu układamy herbatniki. Chłodzimy. Gdy ciasto dobrze stężeje wierzch dekorujemy polewą czekoladową 
lub kakaową (u mnie gotowa polewa czekoladowa).
 

1 komentarz:

  1. Witam, ja do placka po zbójnicku zamiast sera na wierzchu kładę uduszone pieczarki podprawione śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo chętnie poznam Waszą opinię nt przepisów. Wiem, iż okienko komentarzy jest odrobinę skomplikowane, ale nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...