środa, 6 kwietnia 2011

Spaghetti carbonara

Dzisiaj słów kilka o spaghetti. Na pewno każdy dobrze wie jak wygląda i czym się to je :) 
Spaghetti to z włoska potrawa, a jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Makaron ma postać długich, grubych, prostych nitek. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech parmezanem lub pecorino). Makaron powinien by ugotowany al dente czyli na półtwardo. 

Najbardziej popularne sosy do spaghetti to:

- carbonara - sporządza się go z boczku, żółtek, parmezanu, sera pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Istnieje wiele odmian tego sosu, np. ze śmietaną.
 - bolognese - sos mięsny z warzywami (marchew, seler i pietruszka, pomidory).
 - sos pleśniowy - przygotowuje się go ze śmietany, sera pleśniowego, cebuli i przypraw.

U mnie dzisiaj spaghetti z sosem carbonara w wersji rozszerzonej ze śmietaną.


Spaghetti carbonara

Składniki na 2 porcje:
10 dkg boczku
pół opakowania makaronu spaghetti
2 żółtka (zasada 1 żółtko na osobę)
5 dkg parmezanu
250ml śmietany słodkiej (u mnie 30%)
przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie zioła (bazylia, oregano, rozmaryn)

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Odcedzić, przelać zimną wodą. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucić boczek pokrojony w plasterki, zrumienić. Dodać połowę śmietany, lekko przyprawić solą i pieprzem i chwilę gotować na wolnym ogniu. Można dodać zioła. Resztę śmietany rozmieszać z żółtkami i startym parmezanem (odłożyć 2 łyżki do posypania potrawy), po kilku minutach połączyć z sosem, zmniejszyć ogień, aby sos się nie zważył. Gdy sos zgęstnieje dodać makaron i chwilę jeszcze podgrzewać. Nałożyć na talerze, posypać pozostałym serem i ziołami. Pyszne i szybkie danie! Smacznego!!


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...