środa, 28 sierpnia 2013

Zapiekane roladki schabowe z sosie śmietanowo - ziołowym

 Pyszne i aromatyczne roladki nadziewane szynką, serem i papryką. Mięso jest kruche i delikatne, gdyż jest pieczone w sosie śmietanowym i dodatkowo posmarowane od środka majonezem. Roladek nie trzeba podsmażać przed pieczeniem. Zamiast papryki można użyć ogórka kiszonego lub dodać go dodatkowo razem z papryką. Polecam!


Zapiekane roladki schabowe z sosie śmietanowo - ziołowym

Składniki:

6 plastrów schabu
6 plasterków szynki wędzonej
6 plasterków sera żółtego
kilka paseczków papryki czerwonej
6 łyżeczek majonezu
szklanka śmietany 18%
pół szklanki śmietanki kremówki (można zastąpić wodą)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, szałwia, rozmaryn
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy dość cienko. Każdy płat mięsa oprószamy papryką słodką i pieprzem. Mięso z jednej strony smarujemy majonezem, układamy plasterek szynki, sera i paseczki papryki. Mięso zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub owijamy nitką. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Kremówkę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sosem zalewamy mięso, wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki. Mięso zapiekamy około 60 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia roladki można  odwrócić.

SMACZNEGO!

 
Źródło: roladki schabowe.

Akcja: " Dzień Polskiej Żywności"

13 komentarzy:

  1. Oj, narobilas mi apetytu na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki zrobiłam wczoraj wyszły przepyszne zamiast kremówki dodałam wode mężowi bardzo smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy roladki piec pod przykryciem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta śmietana 18% to ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki pieczemy bez przykrycia, śmietana kwaśna, kremówka słodka.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy sos jakiś powstanie?Taki aby polać nim np ziemniaki ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Sosu zostaje niewiele. Można zwiększyć ilość śmietany i kremówki (lub wody), a sos pozostały po upieczeniu zagęścić mąką.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki sam przepis jak i zdjecie znalazlam u kogos innego. Tamta os.wydala go wczesniej od ciebie. Tzn.ze nie jestes autorka tego przepisu..tylko go skopiowalas i umiescilas jako swoj!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Źródło przepisu podane pod postem. Zdjęcia mojego autorstwa. Proszę zatem o podanie linku do strony, którą Pani/Pan widziała/widział celem weryfikacji. Być może była to strona smaker.pl - tam również mam swoje konto i zamieszczam przepisy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie polecam. Sos sie zwarzyl i nie ladnie zmieszal z woda ktora pusciy roladki....

    OdpowiedzUsuń
  11. Sos owszem nie wyglądał apetycznie , ale mięsko rewelacyjne ! Kruche i delikatne , lecę na zakupy i robię dziś na kolację :) POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te roladki są pyszne i soczyste. Przygotowuje się je ekspresowo. Bardzo nam smakowały. Zjadł je nawet mój niespełna trzyletni synek, który nie przepada za schabem. Bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Roladki wyszły pyszne, mięsko kruche, soczyste, świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...