czwartek, 10 maja 2012

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Kolejna zapiekanka, ostatnio tego typu dania często pojawiają się na Naszym stole. Po raz pierwszy próbowaliśmy zapiekanki ryżowej. Bardzo prosta, smaczna, łatwo ją pokroić w zgrabne porcje. Polecam!



Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały brokuł
1 pierś z kurczaka
100g śmietany
3 jajka
50g startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).


70 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie! A brokuł i kurczak to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ta wyglada apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka przepyszna (musiałam się powstrzymywać żeby samej nie zjeść pół formy-:) Długo szukałam takiej strony jak Twoja. Dzięki za świetne przepisy - postaram się wypróbować wszystkie (ciekawe ile mi to zajmie;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam:) a śmietana ile %? a tak sobie pomyślałam czy dałby rade zrobić w lżejszej wersji np z jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmietana 18%, a z jogurtem też się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie robię tylko z makaronem :) wygląda pysznie, przepisy genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zapiekanki przykrywamy podczas zapiekania?

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich zapiekanek nie przykrywamy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogólnie ok tylko te jajka. Zrobił się omlet a chciałam fajny smietanowy sos:-(

    OdpowiedzUsuń
  12. Można spróbowac zrobic z sosem beszamelowym z dodatkiem sera. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i skorzystałam z tego przepisu. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i sycąca. Do ryżu dodałam kurkumy, a na wierzch dodałam świeży tymianek. Podałam z sałatką z pomidorów, bazylii i czerwonej cebulki z oliwą. Wyszło kolorowe i zachęcające danie, miłe dla oka i podniebienia :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. jakiej wielkości jest to naczynie żaroodporne?? bo ja mam troszke mniejsze i chyba będe musiaal dac mniejsze proporcje

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko pięknie ładnie, tylko po kiego wszędzie dodajecie te kostki rosołowe!!??? Toż to samo niezdrowe i tuczące świństwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodam,ze slone swinstwo z uzalezniajacym glutaminianem sodu ;D

      Usuń
    2. Że wszędzie to chyba gruba przesada, nikogo nie zmuszam do stosowania kostek rosołowych. Sama sporadycznie używam ich w kuchni. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. W sklepach ze zdrową żywnością są eko kostki rosołowe. Nie mają w składzie wielu dziwnych składników, a przede wszystkim glutaminianu sodu... są delikatniejsze w smaku, warto stosować jak gotuje się małym dzieciom... poza tym od czasu do czasu zwykła kostka nie zabije :P
      Paulina C

      Usuń
  16. WŁAŚNIE UKOŃCZYŁAM PRACĘ NAD ZAPIEKANKĄ , JESZCZE 15 MIN I WYCIĄGAM Z PIEKARNIKA, MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ UDAŁA :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekam zatem na opinię jak smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zaczynam robić, długo zastanawiałam sie czy nie zamienić ryżu na makaron ale wkońcu zostałam przy ryżu. Dam znać jak wyszło i czy smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No i zrobiłam, szczerze to nie powaliła mnie, troche sucha ale może dlatego ze robiłam troche dłużej niż napisałaś. Nastepnym razem zrobie krócej i może będzie lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  20. własnie zrobiłam zapiekanke:) bardzo smaczna ale następnym razem jednak ryż zastąpie makaronem..

    OdpowiedzUsuń
  21. może by tak dać makaron w kształcie ziarenek ryżu

    OdpowiedzUsuń
  22. robię podobną.. różni się jedynie tym,że zamiast ryżu gotuję makaron,a zamiast kurczaka podsmażam mięso mielone z przyprawami.. również jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno jest smaczna, kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mimo że zapiekanka nie zarumieniła mi się jak na obrazku smakuje wyśmienicie polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  25. zrobiłam dziś tylko z mała modyfikacją : sos zrobiłam pół na pół śmietana z jogurtem i dodałam kilka ząbków czosnku, pierś z kurczaka pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni z przyprawą do kebab gyros zamiast gotować na kostce rosołowej. całość podawałam jeszcze z sosem chili na bazie jogurtu. Wyszła rewelacyjna ! pycha ! :0 dziękuje za inspirację . pozdrawiam Becia

    OdpowiedzUsuń
  26. tez uwazam ze kostę rosołowa jest zbedna ja wole gotowac w ziołach i jest naprawde kurczak przepyszny: i mniej tuczący:) na weekendzie zabieram sie za zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Az mi w brzuchu zaburczalo na widok tej zapiekanki <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam pytanie,czy ser zetrzec i wymieszac go z jajkiem i smietana i czy podgotowac,czy tylko wymieszac?I ile tego sera i smietany?Z gory dziekuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser i mieszamy. Sera około 50g jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja robię podobną. Czasem w sosie śmietanowym, czasem w beszamelu. Nie podsmażam niczego wcześniej. Zapiekanki robię z makaronem. Makaron tylko trochę gotuje, to jest pół twardy jak go wrzucam do piekarnika. Inne produkty wrzucam surowe, zalewam sosem tak, żeby wszystko było w nim zamoczone. I do piekarnika na 45 minut. Wszystko jest smaczne i nie zajmuje dużo czasu. Tylko przykrywam naczynie żaroodporne pokrywką. Ser i tak się zarumieni.

    OdpowiedzUsuń
  31. a smietana kwasna czy slodka? wyglada pysznie na pewno zrobie i podziele sie opinia :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Śmietana kwaśna, ja używam zazwyczaj 18%.

    OdpowiedzUsuń
  33. ale że surowy ryż podsmażamy?? czy ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
  34. Tak, surowy ryż podsmażamy :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyszła bardzo smaczna, pierś z kurczaka doprawiłam przyprawą kurczak złocisty i zamiast gotować podsmażyłam razem z cebulką, czosnkiem, pieczarkami i papryką, reszta według przepisu

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo fajna zapiekanka. Mięso ugotowałam w przyprawie gyros. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda pięknie ale te jajka bleh :< zrobiłam dziś i jestem zawiedziona- sycąca, piękna ale jajka z ryżem- to był pierwszy i ostatni raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z sosem beszamelowym zamiast śmietany i jajek. Pozdrawiam!

      Usuń
  38. ryż najpierw podsmażamy, a pozniej wrzucamy do garnka i gotujemy?

    OdpowiedzUsuń
  39. Podsmażamy w garnku i następnie zalewamy wodą.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ile czasu trzeba gotować tą pierś w rosołku?

    OdpowiedzUsuń
  42. Kurczak szybciutko się gotuje, 10-15 minut wystarczy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysle,zeby ugotowac ryż w woreczku i potem jak w przepisie, dobry pomysł ? :) ANeta

      Usuń
  43. Jak najbardziej można :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jutro wyprubuje przepis wyglada smakowicie robie tez inna zapiekanke z brokół makaron szynka i ser

    OdpowiedzUsuń
  45. Skorzystałam z przepisu i jest to jedno z ulubionych dań :) Do ryżu dodaję jeszcze kurkumy i cebulki troszkę :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  46. Kurkuma na pewno świetnie się sprawdzi w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Zapiekanka nie powaliła mnie i moją rodzinę na kolana. Piekłam dłużej niż podane jest w przepisie, a ryż był twardy. Poza tym nijaka w smaku. Brakuje bardziej konkretnych przypraw, może ziół, czosnku? Spróbuję ją przyrządzić jeszcze raz i poeksperymentuję z przyprawami. Efekt wizualny natomiast zadowalający.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem, ryż był twardy? Ryż wcześniej gotujemy. Każdy preferuje inne smaki i nie każdemu taka kompozycja przypadnie do gustu. Oczywiście można eksperymentować.

      Usuń
    2. Mam podobne odczucia, ryż był miękki, ale faktycznie trochę nijaka w smaku. Wizualnie ok.

      Usuń
    3. Mnie również nie powaliła na kolana. Taka papka.

      Usuń
  48. Jak dla mnie to danie dla maluchów. Ryż był zupełnie rozgotowany.

    OdpowiedzUsuń
  49. Ja gotowałem ryż na wodzie po kurczaku z kostką i też wyszło całkiem ok. Można zamiast gotowanego kurczaka dać podsmażany na oliwie,

    OdpowiedzUsuń
  50. czy w piekarniku naczynie ma byc przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zakrywamy naczynia podczas zapiekania, zapiekanka ma się lekko zrumienić. Pozdrawiam

      Usuń
  51. Zrobiłam dzisiaj zmodyfikowaną wersję tej zapiekanki - wyszła przepyszna ! Serdecznie dziękuje za inspiracje tw zapiekanka wygląda świetnie, już nie mogę się doczekać aż skorzystam z twojego następnego przepisu :)
    Moja modyfikacja:
    Kurczaka pokrojonego w kosteczkę usmażyłam na oleju z przyprawą do kurczaka. 2 Woreczki ryżu ugotowałam w większej ilości wody dodając do niej kostkę rosołową 10min. Brokuły według przepisu, choć następnym razem pogotuje je ok 4 min. Sos: jajka, śmietana u mnie była 12%,ser ok 100g, sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra, magi rb na smak - ja zawsze wszystko próbuje wcześniej, nawet surowe jajko :P Ryż mieszamy jak w przepisie z kurczakiem, brokułami i połową sosu. Wierzch zalewamy pozostałym sosem 20 min 180 stopni

    OdpowiedzUsuń
  52. burczy mi sie w brzuszku hahaha 😋

    OdpowiedzUsuń
  53. Zrobiłam, jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  54. zrobiłam dziś, pyszna :) tylko zastanawiam się czy na zimno będzie równie smaczna? może bym sobie do pracy wzięła jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Na zimno na pewno również będzie smaczna :)

      Usuń
  55. Ciekawy przepis,spróbuję,mam akurat potrzebne składniki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  56. Ryż może być w woreczku ? gotować go na pół twardo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż może być w woreczku, ale najlepiej postępować tak jak w przepisie tzn. podsmażyć go i następnie gotować do miękkości.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...