piątek, 6 września 2013

Placki ziemniaczane z cukinią

 Udane połączenie ziemniaków i cukinii. Chrupiące placki ziemniaczane z niskokaloryczną cukinią, podane z sosem Tzatziki. Polecam!



 
Placki ziemniaczane z cukinią
 
Składniki:
 
5 dużych ziemniaków
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajko
łyżka śmietany
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz
 
Dodatkowo:
sos Tzatziki do podania - przepis tutaj
 
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na miazgę, osączamy z sicie, a odsączoną wodę odstawiamy na kilka minut. Następnie wodę odlewamy, a na dnie miski pozostanie nam skrobia ziemniaczana, którą przekładamy do ziemniaków. Cebulę i cukinię (ze skórką) ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Do masy dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Podjemy z sosem Tzatziki.
 
SMACZNEGO!
 

 


2 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam placuszki z cukinii i podałam właśnie z sosem tzatziki - smakowało super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne:) tez dzisiaj miałam takie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...