wtorek, 10 stycznia 2012

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Pyszne risotto o intensywnym żółtym kolorze dzięki przyprawie kurkuma. Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, przyprawę otrzymuje się z kłącza tej rośliny. Kurkuma pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Amerykanie stosują ją do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych i sałatek. Kurkuma ma smak zbliżony do imbiru, lecz znacznie łagodniejszy. Pięknie barwi potrawy i nadaje im wspaniały aromat.
Risotto można wzbogacić kieliszkiem białego wytrawnego wina, które dodajemy do podsmażonego ryżu i dusimy do odparowania płynu. Polecam!




Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Składniki na 2 porcje:

1 duża pierś z kurczaka
200g pieczarek
1 cebula
ząbek czosnku
3/4 szklanki ryżu do risotto
600ml bulionu warzywnego
2 łyżki tartego parmezanu
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Pierś kroimy w kostkę 1 x 1cm, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na 15 minut a następnie smażymy na łyżce oliwy, przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy aż woda odparuje, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z kurczakiem. Czosnek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Na patelnię dosypujemy suchy ryż oraz łyżeczkę kurkumy i podsmażamy 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy bulionu, mieszamy często. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion dolewamy nową porcję i tak do momentu aż ryż zmięknie. Dodajemy pieczarki i kurczaka, mieszamy i całość dusimy kilka minut. Przyprawiamy do smaku jeśli to konieczne. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, masło i natkę i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.


3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...