piątek, 20 września 2013

Szynka w sosie śliwkowym

Szynka w aromatycznym sosie śliwkowym to danie w sam raz na niedzielny obiad. Zamiast szynki można wykorzystać plastry schabu. Mięso podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam!

 
 
Szynka w sosie śliwkowym
 
Składniki na 2-3 porcje:
 
6 plastrów szynki wieprzowej
1 cebula
10 suszonych śliwek
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pieprz, czosnek granulowany, majeranek (ilość wg uznania) i robimy marynatę. Mięso możemy lekko rozbić. Marynatą nacieramy mięso z każdej strony i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc). Następnie mięso obtaczamy  lekko w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone na połówki śliwki. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien się samoistnie zagęścić, po wyjęciu mięsa można go zmiksować.

SMACZNEGO!
 




5 komentarzy:

  1. Mniam .... uwielbiam właśnie tak przyrządzoną szynkę. Ten aromat i smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Szynka w sosie śliwkowym brzmi fenomenalnie : )

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj robilam na obiad ;-) przepyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem według przepisu szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...