wtorek, 3 maja 2011

Rafaello

Mocno kokosowe kulki, z niespodzianką w postaci orzeszka w środku. Każdy zna delikatny smak Rafaello. U mnie dzisiaj kulki kokosowe wykonane na bazie serka ricotta.

Rafaello

Składniki na około 18 sztuk (u mnie dość duże kulki):

25 dkg serka ricotta
15 dkg cukru
15 dkg kokosu + kilka łyżek do obtoczenia kulek
kilkanaście orzechów laskowych
2-3 duże wafle drobno pokruszone (można użyć kilku pokruszonych herbatników, ale wtedy należy użyć mniej cukru - 10 dkg)

Wykonanie:
Serek miksujemy z cukrem do powstania gładkiej masy. Do masy dodajemy wafle (herbatniki) i kokos. Mieszamy. Małą łyżeczką nabieramy masę, rękami formujemy z niej okrągły placuszek, na środku każdego układamy orzeszek i formujemy kulki. Kulki obtaczamy w kokosie. Kulki można włożyć na jakiś czas do lodówki, aby stężały. Polecam!!!


A na szybki obiad proponuję kurczaka w ziołowym cieście.

Kurczak w ziołowym cieście

Składniki na 2-3 porcje:
 
2 piersi z kurczaka

 Na marynatę:
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody

Na ciasto:
3/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
pół łyżeczki soli
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Wykonanie:
Marynata: Piersi z kurczaka kroimy w plasterki (ja pokroiłam wzdłuż na długie plasterki). Wszystkie składanki marynaty mieszamy, wkładamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto: Z podanych składników miksujemy ciasto, na koniec dodajemy natkę i szczypiorek. Ciasto powinno być dość gęste.
Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia.
Do mięska można podać sos czosnkowy.



Sos czosnkowy

Składniki:

kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku (można dodać w proszku)
przyprawy: sól, pieprz
natka + szczypiorek (można dodać bazylię, oregano lub inne ulubione zioła)

Wykonanie:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (lub w proszku), przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy trochę natki i szczypiorku (lub innych ziół).




6 komentarzy:

  1. rafaello wyglądają fantastycznie! fajnie, że można zrobić je samemu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaś i smakują rewelacyjnie!! Taka mała bomba kokosowa :) A ja kokos uwielbiam!! Również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. BARDZO FAJNE TE KURCZCZKI W CIESCIE;) ja osobiscie wyprobowalam ten przepis na rybie,tilapia w tym ciescie smakowala rewelacyjnie,pozdrawiam! i czekam na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybka w takim cieście to też świetny pomysł, super alternatywa do tradycyjnej panierki z bułki tartej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne przepisy:D jak ja lubię jeść i gotować:) będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sobotę wypróbowałam Twojego Patusiu kurczaczka w ziołowym cieście - pychotaaaa, wszystkim domownikom smakowało... ;-))
    Super przepisik, godny polecenia - zresztą jak wszystkie Twoje przepisy....
    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...