piątek, 6 maja 2011

Jeżyna

Ostatnio rozsmakowaliśmy się z koktajlach. Dla mnie jest to taka mleczno - owocowa bomba witaminowa. Można je szybko przyrządzić, niebawem pojawią się owoce sezonowe więc kombinacji będzie mnóstwo! A dzisiaj koktajl o bajecznym kolorze. Zdrowy, sycący, idealny na śniadanie.

Koktajl bananowo - jeżynowy



Składniki na 2 porcje:

kubeczek jogurtu naturalnego 150g
szklanka mleka
2 banany
garść jeżyn

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem, rozlewamy do szklanek.


Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą

Składniki na duży garnek:

70 dkg wieprzowiny (np. łopatki)
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 szklanki bulionu (może być z kostki)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
łyżka oliwy


Wykonanie:
Wieprzowinę kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na chwilę odstawiamy. Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Gdy nabierze złotego koloru dodajemy do gulaszu i mieszamy. Przyprawiamy majerankiem. Można podawać z kaszą. 

2 komentarze:

  1. Gdzie kupiłaś takie super szklanki? Koktajle wyglądają przepysznie mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam już gdzie je kupiłam, ale w jakimś hipermarkecie widziałam ostatnio podobne. Można też poszukać na allegro na przykład pod tym linkiem
      http://allegro.pl/230632-luminarc-szklanka-szklanki-do-whisky-6-szt-i5248652114.html

      Pozdrawiam

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...