czwartek, 7 kwietnia 2011

Grahamki

Dzisiaj mam propozycję pysznych bułeczek. Bułki pszenne razowe, idealne na śniadanie lub by wykorzystać je jako miseczki do podania zupy.

Bułki grahamki

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
300ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 jajko
1,5 dkg drożdży świeżych (lub 7g drożdży suchych)

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodajemy 2-3 łyżki mąki, wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki, sól, białko jajka i resztę ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i oliwę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy  na stolnice podsypaną mąka, dzielimy je na 3-4 części, w zależności jak duże bułeczki - miseczki chcemy mieć. Ja podzieliłam na 4 części i był w sam raz. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na okrąg, a następnie boki zbieramy do góry jakbyśmy robili sakiewkę. Ponownie rozpłaszczamy i znowu boki zlepiamy do góry, dzięki temu ciasto będzie bardziej napięte i bułeczki będą rosły do góry. 


Bułeczki układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Żółtko mieszamy z łyżką wody, smarujemy wierzch bułeczek.  Pieczemy je około 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 
Aby zrobić miseczki do podania zupy należy ściąć wierzch bułki, wydrążyć miąższ i wlać zupę. Najlepiej żurek, u mnie kwaśnica.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...