piątek, 10 maja 2013

Koktajl kakaowy z cukinią

Koktajl bomba witaminowa, dla odważnych :) W skład wchodzi m.in cukinia, której wartości nie doceniamy. Zawiera wiele witamin (B1, B2, C i PP) i minerałów (wapń, potas). Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, idealna przy odchudzaniu. Odtruwa organizm, chroni go przed szkodliwymi substancjami. Nie kumuluje metali ciężkich.
Kolejny składnik to szpinak. Ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Jest źródłem magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera witaminy K, z grupy B oraz E. Szpinak również jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm.
Suszone śliwki zawierają błonnik, korzystnie wpływają na trawienie i pracę jelit.
Banan nadaje koktajlowi słodyczy, kakao kolor. Koktajl robimy z zamrożonych składników więc jest gęsty jak smoothie. Składniki przed miksowaniem najlepiej wyciągnąć z zamrażalnika i na kilka minut pozostawić w temperaturze pokojowej. Polecam!



Koktajl kakaowy z cukinią

Składniki na 2 porcje:

  100g cukinii
1 banan
łyżka kakao
200ml mleka
garść szpinaku (świeżego lub mrożonego)
3 suszone śliwki

Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zamrażamy. Banana obieramy, kroimy na kilka części i również zamrażamy. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy kakao, śliwki, szpinak oraz zamrożoną cukinię i banana. Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl.



Akcja: "Maj z cukinią"

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...