poniedziałek, 20 lutego 2012

Sajgonki

Sajgonki to znana potrawa kuchni wietnamskiej. Można je przyrządzać z różnymi farszami: mięsnym, warzywnym lub krewetkowym. Farsz zawija się w bardzo cienkie placki z mąki ryżowej, tzw. papier ryżowy. Zwykle podaje się je z sosem słodko - kwaśnym. Polecam!



Sajgonki

Składniki na około 10 sajgonek:

5 grzybków Mun
50g makaronu ryżowego
1 marchew
1cebula
3 liście kapusty pekińskiej
200g mięsa mielonego
1 jajko
garść kiełków fasoli
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego
opakowanie papieru ryżowego

Wykonanie:
Grzybki zalewamy wrzątkiem, moczymy 20 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, kroimy w kilkucentymetrowe paski. Cebulę drobno kroimy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę również drobno kroimy. Do miski wrzucamy mięso, grzybki, makaron, marchew, cebulę, kapustę, kiełki, dodajemy jajko, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Papier ryżowy zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie, rozkładamy na desce lub blacie. Na każdym płacie układamy łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę. 

Instrukcja zwijania:






Sajgonki smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem słodko - kwaśnym.


3 komentarze:

  1. od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia sajgonek. Z pewnością są dużo smaczniejsze od tych "kupnych", przynajmniej Twoje sprawiają takie pyszne wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie! Ja również przymierzam się do zrobienia własnych sajgonek. Muszę się zebrać w sobie, bo Twoje są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sajgonki! Twoj przepis wydaje sie prosty, zobaczymy jak w praktyce sobie poradze ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...