sobota, 9 kwietnia 2011

Łosoś w papilotach

Łosoś jest zdecydowanie moją ulubioną rybą. Cudownie delikatny, kruchy po upieczeniu rozpływa się w ustach. Dzisiaj kolejna propozycja podania łososia. 

Łosoś w papilotach

Składniki na 2 porcje:
2 kawałki łososia (około 25 dkg)
pół cytryny
1 por
zioła (natka pietruszki, mięta, szczypiorek)
2 łyżki śmietany kremówki
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Pora kroimy na pół wzdłuż, myjemy i kroimy na pół talarki. Podsmażamy kilka minut na łyżce oliwy, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Folię aluminiową rozkładamy na blaszce do pieczenia (dla każdego kawałka ryby osobny płat folii). Środek folii polewamy lekko oliwą z oliwek, na tym układamy plasterki cytryny (po 2 na każdą rybę). Na cytrynach kładziemy łososia, a następnie pora, świeżo posiekane zioła oraz łyżkę śmietany. Folię zwijamy i szczelnie łączymy (nie owijamy zbyt mocno, gdyż wokół potrawy musi krążyć para). Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Łososia podajemy zawiniętego w folii, z ziemniaczkami z wody.


Ciasto jabłkowe z owsianą bezą

Składniki na blaszkę 25x30cm :
Na ciasto:
25 dkg margaryny
35 dkg mąki
 4 żółtka
pół opakowania proszku do pieczenia
szczypta soli
niepełna szklanka cukru

 Na bezę:
4 białka
pół szklanki cukru
szklanka płatków owsianych

Dodatkowo:
4 duże jabłka
sok z cytryny

Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy w plastry grubości 1cm i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy, gdy ciasto będzie gładkie wykładamy nim spód blaszki do pieczenia wyłożonej natłuszczonym papierem. Na cieście układamy plasterki jabłek.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 20 minut.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy płatki owsiane i lekko mieszamy. Po 20 minutach pieczenia ciasto wyciągamy, temperaturę zwiększamy do 220 stopni. Na wierzch ciasta wykładamy bezę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Smacznego!!!

Źródło: łosoś.

2 komentarze:

  1. To bardzo popularny przepis pochodzący z strony Kwestia Smaku, przydałoby się podawać żrodło przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    źródła przepisów podaję dopiero od niedawna, to jeden z pierwszych postów na blogu dlatego brak źródła. Ale już uzupełnione. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...