niedziela, 17 lipca 2011

Zupa koperkowa

Przebywając na urlopie korzystam z dobrodziejstw ogródka mojej mamy. Zielenina, świeże owoce i warzywa wszystko smakuje i pachnie tak wspaniale! Dzisiaj zatem zupa koperkowa :)

Zupa koperkowa


 Składniki:

2 pałeczki z kurczaka lub 2 skrzydełka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
4-5 krążków pora
duży pęczek koperku
3-4 łyżki ryżu
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
kilka kropel soku z cytryny
pół szklanki mleka
łyżka śmietany

Wykonanie:
Jarzynki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy umyte pałeczki i jarzynki, lekko przyprawiamy solą i gotujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego oraz połowę drobno posiekanego koperku. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Mleko mieszamy ze śmietaną, pod koniec gotowania zabielamy tym zupę. Dodajmy kilka kropel soku z cytryny oraz resztę koperku, doprawiamy mocniej solą lub pieprzem. Można również podawać z lanymi kluskami.


2 komentarze:

  1. Pani dania są genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ale ... bez przesady :) Pozdrawiam!

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...