sobota, 27 lipca 2013

Kruche ciasteczka karbowane

Przepyszne i mega kruche! Ciasteczka wyciskane ze szprycy lub maszynki do ciastek są najlepszymi jakie do tej pory jadłam. Polecam!


Kruche ciasteczka karbowane

Składniki na około 30 ciasteczek (u mnie dosyć duże):

220g miękkiego masła
100g cukru pudru
300g mąki pszennej
50 mąki ziemniaczanej
2  żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ucierając. Dodajemy żółtka i ekstrakt i miksujemy. 
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i solą, dodajemy do utartej masy i miksujemy. Masę przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek lub do rękawa cukierniczego (końcówka Wilton 1M) i wyciskamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut. 

SMACZNEGO!


Źródło: ciasteczka karbowane.

2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, jak ze sklepu ! mają śliczny wzór.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...