piątek, 23 grudnia 2011

Kapusta Wigilijna z fasolką i grzybami

Tradycyjna kapusta Wigilijna może być podawana z grochem, fasolą lub z grzybami. W moim rodzinnym domu kapustę gotowało się z fasolą, w domu mojego Męża z grochem. W tym roku pozostaliśmy przy "mojej" wersji, ale być może za rok przygotujemy kapustę z grochem. Danie można przygotować kilka dni wcześniej, by składniki się " przegryzły", można je również zamrozić, jeśli ugotujemy za dużo.



Kapusta Wigilijna z fasolką i grzybami

Składniki:

1kg kwaszonej kapusty
0,5kg kapusty białej
200g białej fasoli Jaś
5 g suszonych grzybów
2 cebule
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek
opcjonalnie kilka suszonych śliwek

Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, następnie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Grzyby suszone również należy namoczyć dzień wcześniej, następnie gotować około 20 minut. Kapustę kwaszoną kroimy, wrzucamy do garnka. Białą kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka. Całość zalewamy pół litra gorącego bulionu warzywnego, dodajemy wywar z gotowania grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, zrumieniamy na łyżce oliwy, dodajemy do gotującej się kapusty. Grzybki kroimy w paseczki, dodajemy do garnka. Danie doprawiamy ziołami i pierzem, dodajemy ugotowaną fasolę, możemy dodać pokrojone suszone śliwki. Dusimy do miękkości. Kapustę możemy zaprawić zasmażką (mąka mocno zrumieniona na maśle).


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...