Dzisiaj polecam przepis na pyszną tartę z pieczarkami, szynką i porem. Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem, tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Ważne, by warzywa po podsmażeniu nie miały nadmiaru wody, należy je dusić do momentu, aż cała woda odparuje. Polecam!
Tarta z pieczarkami, szynką i porem
Składniki na formę 26cm:
Na kruche ciasto:
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
pół łyżeczki soli
Na farsz:
300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki
1 cebula
ząbek czosnku
1 por
przyprawy: sól, pieprz
świeża natka pietruszki
Na masę jajeczną:
100ml śmietanki kremówki
100g jogurtu naturalnego
3 jajka
sól, pieprz
100g startego żółtego sera
Wykonanie:
Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy szynkę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojonego w półtalarki pora, i dusimy jeszcze 3 minuty. Farsz odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
Masa jajeczna: śmietankę mieszamy z jogurtem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser i mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy farsz, rozprowadzamy równomiernie. Całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch się całkowicie zetnie).
SMACZNEGO!
Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy szynkę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojonego w półtalarki pora, i dusimy jeszcze 3 minuty. Farsz odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
Masa jajeczna: śmietankę mieszamy z jogurtem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser i mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy farsz, rozprowadzamy równomiernie. Całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch się całkowicie zetnie).
SMACZNEGO!
TO sie nie moze nie udac :) na pewno skorzystam z przepisu ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń