poniedziałek, 29 września 2014

Burrito

 Potrawa z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli placek tortilla wypełniony farszem. Farsz może się składać z mięsa, ryżu, fasoli, kukurydzy. Burrito podajemy na ciepło, najlepiej z salsą, sosem czosnkowym lub guacamole. U mnie ostre burrito z wieprzowiną, czerwoną fasolą i mocną nutą limonki, podane z frytkami i sosem tzatziki. Przepis Okrasy. Polecam!
 
 
 
Burrito
 
Składniki na 5 porcji:
 
5 placków tortilla
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół puszki fasolki czerwonej
puszka pomidorów krojonych
sok i otarta skórka z połowy limonki
przyprawy: sól, biały pieprz, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru
3 łyżki posiekanej kolendry
 
Wykonanie:
 
Na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojony ząbek czosnku, dodajemy mięso, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne i smażymy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Usmażone mięso przekładamy do miski.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę oleju, podsmażamy pokrojoną cebulę i drugi ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy skórkę z limonki.  Po kilku minutach wlewamy pomidory i 3 łyżki wody, doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem i cayenne. Wlewamy sok z limonki. Sos dusimy, aż zredukuje się o połowę, często mieszając. Do sosu dodajemy mięso, fasolkę i kolendrę, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy kilka minut.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni około 20 sekund z każdej strony, na ciepłą tortillę nakładamy farsz, zwijamy jak krokiety.
 
 


1 komentarz:

  1. wszyszło PRZE - PY - SZNE !! WSZYSCY zachwyceni a burrito zniknęło w mgnieniu oka i jeszcze mało było! Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...