wtorek, 12 kwietnia 2011

Salsa

Dzisiaj propozycja pysznego, sycącego śniadania w postaci owsianki z musem truskawkowym oraz szybkiej przekąski, którą stanowi włoska bruschetta z pomidorową salsą. Pysznie ziołowa!!!

Owsianka z musem truskawkowym


Składniki na 2 porcje:
1 szklanka płatków owsianych
1-2 szklanek mleka (u mnie owsianka "wypiła" 2 szklanki)
szklanka truskawek
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę cukru i na wolnym ogniu gotujemy aż się rozpadną (pod koniec można rozdrobnić je widelcem). Owsiankę wsypujemy do osobnego rondelka, zalewamy mlekiem i również na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości i wchłonięcia mleka. Owsiankę nakładamy do miseczek lub pucharków, polewamy musem. Banalnie proste!!


Bruschetta to włoska przekąska w postaci grzanek zapiekanych z oliwą, czosnkiem i ziołami. Zwykle podje się je ze świeżymi pomidorami (salsa) lub ogórkami. 

Bruschetta

Składniki na 3 porcje:
pół dużej bagietki lub jasnej bułki
kilka łyżek oliwy
bazylia suszona

Wykonanie:
Pieczywo kroimy na grubość około 2cm. Z obu stron smarujemy oliwą i posypujemy bazylią. Zapiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Na każdą grzankę nakładamy salsę pomidorową.



Salsa pomidorowa


Składniki:
1 duży, dojrzały pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, oregano
listki bazylii

Wykonanie:
Pomidora blanszujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Łączymy z pomidorem. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oregano i oliwę. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekanie listki bazylii. Całość odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się połączyły. Salsa pasuje do zapiekanego pieczywa, mięs i ryb. 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...