piątek, 13 stycznia 2012

Czekoladowe pierogi

Totalnie zakręcone pierogi! Po pierwsze - bo z czekoladą! Po drugie - bo mają zakręcony wzorek! Byłam niesamowicie ciekawa smaku tych pierogów i przyznaję - zniewala! By stworzyć zakręcony wzorek trzeba się niestety troszkę napracować, ale warto bo efekt jest fantastyczny! Można również przygotować zwykłe "białe" ciasto, smak będzie identyczny. Ja podałam pierogi z sosem czekoladowym.



Czekoladowe pierogi

Składniki na około 30 dużych pierogów:

Na ciasto:
3 szklanki mąki
pół szklanki letniego mleka + 2 łyżki
pół szklanki letniej wody
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki kakao

Na nadzienie:
300g białego mielonego sera
pół tabliczki startej czekolady (rodzaj wg uznania, u mnie pół na pół ciemna i biała)
łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)

Dodatkowo:
sos czekoladowy do podania

Wykonanie:
Ciasto: z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, zagniatamy. Obie części rozwałkowujemy na prostokąty takiej samej wielkości i grubości około 0,5cm. Jasne ciasto smarujemy lekko wodą, kładziemy na nie ciemne ciasto i również smarujemy wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry grubości około 0,5cm. Każdy plasterek rozwałkowujemy na cieńszy okręg. 



Nadzienie: ser mieszamy z cukrami, żółtkiem i czekoladą, schładzamy w lodówce około 60 minut.

Na rozwałkowane okręgi z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem i sklejamy boki. Można mocniej docisnąć widelcem. 



Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy około 5 minut. Podajemy z sosem czekoladowym.



12 komentarzy:

  1. Widziałam przepis na czekoladowe pierożki w "Czekoladzie", i bardzo mi się spodobały:) Dobrze, że napisałaś, że zniewalają, bo teraz mam jeszcze więcej powodów aby je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie :)
    Efka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Świetny pomysł:) Nie dość, że efektowne to na pewno wyśmienicie smakują:) Przepis koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, ale pomysłowe, cudnie wyglądają te zakręcone wzorki, zapisuję, bo mnie zauroczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jejku!
    świetne, bezapelacyjnie rewelacyjne ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne pierożki! Szkoda by mi było je zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam pierożki, bo byłam bardzo ciekawa jak smakują...Były przepyszne, rodzinka zajadała się ze smakiem :) dziękuję za super pomysł...:)
    Pozdrawiam
    Efka

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że smakowały i że tak się Wszystkim podobają. Rzeczywiście są oryginalne, więc warto im poświęcić czas :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. To moje pierwsze pierogi w życiu, ale zainspirował mnie ich wygląd. Z przyjemnością je robiłam i wcale sie nie napracowałam. Mąż zjadł 15 bez mrugnięcia okiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można je mrozić albo po sklejeniu albo po podgotowaniu.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...