poniedziałek, 22 lipca 2013

Sorbet truskawkowy

Letnie orzeźwienie w pucharku! Sorbet truskawkowy nie tylko zachwyca kolorem, ale również smakiem. Alternatywa do kalorycznych i słodkich lodów. Polecam!


Sorbet truskawkowy

Składniki:

800g truskawek
1/2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka wódki

Wykonanie:
Truskawki najlepiej zamrozić lub wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy. Masę przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy wg instrukcji urządzenia. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów: masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Masę miksujemy co 30 minut, aż do czasu gdy miksowanie nie będzie już możliwe.

SMACZNEGO!



Źródło: sorbet.

"Akcja Lodowa 2013"

6 komentarzy:

  1. sorbet wyglada na mocno owocowy, takie sa najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ciotka podsunela mi ten sam pomysl :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma cudownie intensywny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wódka jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódkę można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...