sobota, 30 listopada 2013

Cake Pops - Wesołe Reniferki

Cake pop to najprościej mówiąc ciasteczko na patyku. Przygotowuje się je podobnie jak bajaderki z pokruszonego ciasta, można je dowolnie dekorować. Teraz, w okresie przedświątecznym, możemy dekorować je cukrowymi choinkami lub gwiazdkami. Take ciasteczko na patyczku można zapakować w folię, związać kokardką i podarować jako prezent. U mnie dzisiaj Wesołe Reniferki jako propozycja na zbliżające się Mikołajki. Polecam!
 
 
 
Cake Pops - Wesołe Reniferki
 
Składniki:
 
400g suchego ciasta babkowego (użyłam wafelków z nadzieniem kakaowym jak do bajaderek)
120g mascarpone
80g nutelli lub masła orzechowego (lub pół na pół)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
precelki na rogi
Skittles-y lub M&M's-y na noski
lukrowe pisaki
cukrowe kuleczki na oczy
patyczki od lizaków
 
Wykonanie:
 
Mascarpone mieszamy z Nutellą lub masłem orzechowym. Ciasto babkowe kruszymy (wafelki rozdrabniamy blenderem) i dokładnie mieszamy z masą. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie z masy odrywamy małe kawałki tej samej wielkości i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kuleczki wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki,
bierzemy po 1 patyczku, zanurzamy końcówkę w czekoladzie i szybko wbijamy w środek kulki  wciskając go do jej połowy. Kulki z patyczkami układamy z powrotem na papierze (patyczkami do góry) i ponownie schładzamy 20-30 minut (aż czekolada dobrze zastygnie). Następnie każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie, gdy nadmiar czekolady skapie przyklejamy rogi (precelki podzielone na pół) i noski. Odstawiamy do zastygnięcia (układałam w szklankach po kilka sztuk, można wbijać je do kawałka styropianu). Gdy czekolada jest już twarda za pomocą pisaka lukrowego i kuleczek cukrowych robimy oczka i uśmiechy.
 
SMACZNEGO!
 

Źródło: cake pops.

Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.
 
 
Akcja: "Świąteczne prezenty"
 
 


5 komentarzy:

  1. Chciałabym dostać takie na mikołajki :) Jak człowiek na nie patrzy to od razu się uśmiecha !

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie Rudolfy w zeszłym roku, najbardziej namęczyłam się z przekrawaniem precelków ;) zapraszam
    http://czas-na-male-co-nieco.blogspot.com/2012/12/cake-pops_28.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, że najtrudniejsze zadanie to przekrojenie precelków na pół :) Ja zużyłam 2 opakowania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...