Kapusta czerwona jest źródłem wielu cennych składników, zawiera przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. Jest źródłem wielu cennych witamin (A, E, B, C), mikro i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). Jest warzywem niskokalorycznym, regularne jej spożywanie polecane jest przy słabej odporności i osłabieniu organizmu.
Kapustę można podawać na wiele sposobów. Można ją gotować, podawać na surowo w formie surówek, użyć do przygotowania gołąbków. Można ją przyrządzać na ostro (np. z chrzanem) lub na słodko (z jabłkami, rodzynkami). Kapustę czerwoną można również kisić i wekować.
U mnie dzisiaj słodka surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Smaczna i zdrowa. Polecam!
Kapustę można podawać na wiele sposobów. Można ją gotować, podawać na surowo w formie surówek, użyć do przygotowania gołąbków. Można ją przyrządzać na ostro (np. z chrzanem) lub na słodko (z jabłkami, rodzynkami). Kapustę czerwoną można również kisić i wekować.
U mnie dzisiaj słodka surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Smaczna i zdrowa. Polecam!
Surówka z kapusty czerwonej
Składniki na 4 porcje:
1/4 główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy (ja starłam na tarce o grubych oczkach), solimy i ugniatamy pałką do ucierania, aż puści sok. Odstawiamy na 15 minut po czym odciskamy z nadmiaru soku. Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z kapustą. Dodajemy drobno pokrojona cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodajemy oliwę i mieszamy. Można dodać posiekaną natkę. Surówkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy składniki dobrze się przejdą.
Samo zdrowie ;) uwielbiam czerwoną kapustę... :)
OdpowiedzUsuń