Na blogach kulinarnych panuje ostatnio moda na domowe wędliny. Słuchając doniesień na temat tego "ile jest mięsa w mięsie" w wędlinach sklepowych postanowiłam również taką wędlinkę przygotować. Nie chciałam jednak piec w piekarniku w obawie przed znacznym wysuszeniem mięsa. Z pomocą przyszedł szynkowar zwany również prasowanką lub praską. Jest to niepozorne urządzenie, w którym parzymy mięso w gorącej wodzie (w odpowiedniej temperaturze) dzięki czemu jest ono soczyste i kruche. Foremka nadaje wędlinie ładny kształt, jest bardzo praktyczna gdyż można w niej również peklować mięso przed parzeniem. Do praski dołączona jest instrukcja jak jej używać oraz kilka przepisów na domowe wyroby. Jeśli szukacie takiego urządzenia lub innych akcesoriów do wyrobu domowych wędlin zajrzyjcie na stronę tradismak.pl
U mnie dzisiaj prasowanka z łopatki - cudownie aromatyczna, krucha i soczysta. Polecam!
Prasowanka z łopatki
Składniki na około 700g wędlinki:
900g łopatki wieprzowej
2 łyżeczki soli peklującej np. takiej
łyżeczka przyprawy Rozkoszna
100ml wody
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę 2 x x2cm. Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa dodajemy sól, przyprawę, majeranek, żelatynę oraz wodę i dokładnie wyrabiamy ręką, aż woda się wchłonie. Wyrobione mięso przekładamy do praski, dobrze ugniatamy ręką. Praskę zamykamy wg instrukcji i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie praskę umieszczamy w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać 1cm poniżej brzegów praski) i parzymy mięso wg czasu określonego w instrukcji (najlepiej robić to z termometrem). Po upływie określonego czasu praskę wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie prasowankę wyjmujemy z foremki i kroimy.
SMACZNEGO!
Uwagi: żelatynę można pominąć, dodajemy ją wtedy jeśli chcemy wędlinkę z galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.