piątek, 15 kwietnia 2011

Rabarbar

Rabarbar wykorzystywany jest jako dodatek do soków, ciast, gotuje się z niego kompot i produkuje wino. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak, zawiera mnóstwo żelaza. Dzisiaj u mnie muffiny z rabarbarem i pyszny deser również rabarbarowy :)



Muffiny z rabarbarem

Składniki na 12 muffin:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100g roztopionego masła
1 jajko
2 szt rabarbaru

Wykonanie:
Mąkę, proszek, cukier mieszamy w jednej misce. Mleko, roztopione i przestudzone masło, jajko mieszamy w drugiej misce. Rabarbar kroimy w plasterki około 1cm. Suche składniki mieszamy z płynnymi, mieszamy do połączenia składników, ale niezbyt długo. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę masy. Następnie układamy plasterki rabarbaru (po kilka na muffinkę) i przykrywamy masą. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Deser rabarbarowo - jogurtowy

Składniki na 4 porcje:
pół pęczka rabarbaru (około 25 dkg)
4 łyżki cukru
sok z połowy pomarańczy
pół łyżeczki cynamonu
100ml wody
2 kubeczki jogurtu naturalnego (małe)
garść muesli

Wykonanie:
Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i sok z pomarańczy i gotujemy aż się rozpadnie i powstanie gęsta masa. Odstawiamy do ostudzenia i schładzamy w lodówce. Następnie przekładamy do pucharków lub salaterek, na masie rabarbarowej wylewamy jogurt naturalny, wierzch posypujemy muesli.



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...