czwartek, 5 maja 2011

Blaa

Dzisiaj co nieco o irlandzkich bułeczkach zwanych blaa. Bułeczki te wywodzą się z miasta , w którym aktualnie mieszkamy - Waterford. W chwili obecnej lokalni piekarze podjęli kroki zmierzające do nadania bułkom statusu produktu regionalnego. Dzięki temu tylko lokalne piekarnie będą miały prawo sprzedawać bułeczki pod nazwą blaa. Pierwsze blaa zaczęli wypiekać Hugenoci w XVIII wieku i było to pieczywo dla biedaków (w tamtym czasie Waterford było biednym rejonem). Bułki szybko stały się popularne. Szczególnie rozpowszechnił je Edmund Ignatius Rice, właściciel piekarni, który codziennie wypiekał blaa i rozdawał biedakom. Od tego czasu pieką je wszystkie miejscowe piekarnie :)
Blaa jest bardzo miękką bułeczką, posypaną obficie mąką. Środek bułki jest dość zwarty i wilgotny. Bułeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, po kilku godzinach niestety tracą swoją świeżość. Ale i tak warto spróbować!



Irlandzkie bułeczki blaa

Składniki na 8 bułeczek:

0,5 kg mąki pszennej + garść do posypania bułek
20g drożdży świeżych
10g soli
10g cukru
2 łyżki masła
275g ciepłej wody

Wykonanie:
 Następnie wykładamy na stolnicę i Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.  Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką.


Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.



1 komentarz:

  1. ciekawe, czy w Dublinie znajde slad tych buleczek, ale musze sprobowac upiec. Wygladają wspaniale

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...