niedziela, 5 października 2014

Likier malinowy Smocza Krew

Gęsty, mocno czerwony likier malinowy, idealny na przeziębienie i zły nastrój :) Przepis z książki "Nalewki, likiery i wina domowe".

 
 
Likier malinowy
 
Składniki:
 
1,5kg malin
1 kg cukru
0,7l wódki
0,3l spirytusu
 
Wykonanie:
 
Oczyszczone i umyte owoce miksujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i przelewamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy jałową gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet). Po 2 dniach wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie likier przelewamy przed gazę lub filtr do kawy. Ponownie wlewamy do słoika i odstawiamy na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno zlewamy czysty likier, a osad przelewamy przez sitko wyłożone bibułą filtracyjną lub podwójnie złożoną warstwą papierowych ręczników.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...