niedziela, 31 lipca 2011

Kurczak pieczony z jabłkami

Dzisiaj proponuję aromatycznego kurczaka pieczonego z jabłkami.



Kurczak pieczony z jabłkami

Składniki:
1 kurczak ok. 1,3kg
 1 szklankasoku jabłkowego niesłodzonego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jabłka
kieliszek wódki
3 łyżki cukru (biały lub brązowy)

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem kurczaka marynujemy: 3/4 szklanki soku jabłkowego mieszamy z winem, kurczaka wkładamy do głębokiego naczynia lub miski i zalewamy marynatą. Co jakiś czas obracamy kurczaka, by równomiernie przeszedł marynatą. Po wyjęciu z marynaty (marynatę zachowujemy) kurczaka nacieramy solą ze środka, a z zewnątrz nacieramy imbirem, cynamonem i gałką. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Marynatę mieszamy z resztą soku jabłkowego, dodajemy wódkę i cukier i mieszamy. Zalewamy tym jabłka. Po 40 minutach pieczenia kurczaka zalewamy jabłkami i pieczemy jeszcze 25 minut co parę minut polewając kurczaka sosem. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na 10 minut, potem porcjujemy i podajmy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...