czwartek, 20 października 2011

Batoniki owsiane

Fantastyczne batoniki śniadaniowe, zdrowe i pożywne. Szybkie w przygotowaniu, z dużą ilością orzechów i ziaren oraz słodkimi suszonymi żurawinami. Dodatki można zmieniać, można dodać rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, niesolone fistaszki, laskowe. Polecam na dobry początek dnia :)



Batoniki owsiane

Składniki na około 16 batoników:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (397g)
250g płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
75g wiórków kokosowych
100g suszonej żurawiny
125g mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
125g orzechów

Wykonanie:
 Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Resztę składników mieszamy w misce. Orzechy można troszkę pokroić. Ciepłym mlekiem zalewamy suche składniki i mieszamy. Blaszkę do pieczenia (23x33) wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na papierze równomiernie. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, wstawiamy blaszkę z masą i pieczemy około godziny. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika kroimy upieczoną masę na kwadraty.


4 komentarze:

  1. owsiane batoniki lubię najmocniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza strona kulinarna:) przepisy są kreatywne a zarazem bardzo proste:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...