środa, 24 sierpnia 2011

Francuskie bułeczki śniadaniowe

Szybkie, mięciutkie bułeczki, w sam raz do pasty z łososia :)


Francuskie bułeczki śniadaniowe

Składniki na około 20 bułeczek (można zrobić z połowy porcji):

20g drożdży świeżych
400ml letniej wody
600g mąki pszennej
50g miękkiego masła
pół łyżki soli
2 płaskie łyżki cukru

Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy całą wodę oraz połowę mąki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, sól i masło, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, obtaczamy ją w mące i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia (około 30 minut, powinny podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki pieczemy około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...