Dzisiaj kilka słów o roślinie, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Chodzi o jarmuż. Jarmuż znany był już w starożytności. Jest to odmiana kapusty i długich, pomarszczonych liściach, o silnych właściwościach zdrowotnych. Jest źródłem białka, błonnika, witamin C i K, oraz wapnia i potasu. Jarmuż, podobnie jak inne warzywa zielone jest bogaty w przeciwutleniacze o silnych właściwościach antynowotworowych. Wspomaga proces oczyszczania organizmu, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Przy aktualnym załamaniu pogody warto sięgnąć po naturalne środki chroniące Nasz organizm przed infekcjami.
U Nas jarmuż najczęściej dodawany jest w surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam!
U Nas jarmuż najczęściej dodawany jest w surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam!
Zupa z jarmużu
Składniki na 4 porcje:
opakowanie jarmużu (300-400g)
4 cebule
1 jabłko
1 ziemniak
2 litry bulionu warzywnego
100g kremowego serka topionego
przyprawy: sól, pieprz
łyżka masła
pestki dyni lub inne ziarna do podania
Wykonanie:
Jarmuż myjemy dokładnie, osuszamy. Odrywamy grube łodygi.
Cebule kroimy w piórka, ziemianka w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaka i jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni, grzankami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Do przyprawiania dań polecamy pojemniki na sól i pieprz z kolekcji Kucharz dostępne w sklepie Makowski Kredens.
W kolekcji dostępne również pojemniki na żywność z łyżką oraz młynki do pieprzu lub soli. Pojemniki wykonane z wysokiej jakości ceramiki, ich niebanalne wzornictwo nada każdej kuchni charakteru.
Niesamowicie smakowity i pewnie zdrowy :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń