piątek, 11 października 2013

Brokuły w zalewie słodko - kwaśnej

 Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Zawierają kwas foliowy, są bogate w witaminy C, A, B i beta karoten i sole mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, miedź. Zapobiegają nowotworom. Brokuły w szczególności wspomagają leczenie cukrzycy i anemii. Najwięcej substancji odżywczych znajduje się w surowych warzywach, dlatego najlepiej spożywać je w takiej postaci lub po krótkiej obróbce termicznej.
U mnie dzisiaj brokuły marynowane w słodko - kwaśnej zalewie z dodatkiem marchewki i cebuli. Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub spożywane bez dodatków. Polecam!


 
 
Brokuły w zalewie słodko - kwaśnej
 
Składniki na 3 - 4 litrowe słoiki:
 
1kg brokuł (3-4 sztuki)
2 marchewki
1 cebula
 
Na zalewę:
8 szklanek wody
3 szklanki octu winnego 6%
8 łyżek cukru
4 liście laurowe
3 łyżki białej gorczycy
15 ziaren pieprzu czarnego
15 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soli
 
Wykonanie:
 
 Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na talarki i rozdzielamy na pierścienie. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy, a do tej samej wody wkładamy marchewkę i gotujemy 10 minut.
Na dno wyparzonych słoików wkładamy po kilka pierścieni cebuli, następnie na przemian brokuły i marchewkę. Warzywa lekko dociskamy.

Zalewa: wszystkie składniki zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.

SMACZNEGO!
 

 


3 komentarze:

  1. Ciekawy sposób, jeszcze nie robiłam przetworów z brokułów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Są pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. no wlasnie musze wypobowac..przepis mi sie mega podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...