Wprawdzie sezon truskawkowy już minął, ale ja dzisiaj na bazarku znalazłam jeszcze piękne truskawki i postanowiłam zamknąć trochę smaków lata w słoiku. Dżem z dodatkiem wanilii na pewno przeniesie mnie do letnich wspomnień w zimowe dni. Polecam!
Dżem truskawkowy z wanilią
Składniki na 3 małe słoiczki:
1kg truskawek
300g cukru
nasionka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z truskawek odrywamy szypułki, myjemy i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami. Wstawiamy na wolnym ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje i dżem zgęstnieje. Można gotować przez 3 dni po 1 godzinie dziennie.
Słoiki i nakrętki wyparzamy, przelewamy do nich dżem i zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia dnem do góry. Jeśli chcemy, by dżem dotrwał do zimy musimy słoiczki pasteryzować.
Najlepsze są domowe konfitury! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, najlepsze są domowe przetwory :) Gdzie można zakupić taką przeuroczą łyżeczkę ?
OdpowiedzUsuńŁyżeczki kupiłam w sklepie Next. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń