czwartek, 30 października 2014

Pasztet domowy z królikiem

 U mnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy.  Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :)
 



Pasztet domowy
 
Składniki:
 
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem)
1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki)
300g wątróbki drobiowej
4 czerstwe bułki
4 cebule
4 jajka
garść suszonych grzybów
3 łyżki kaszy manny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe
pęczek włoszczyzny
 
Wykonanie:
 
Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy królika/ kaczkę/kurczaka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Mięso oddzielamy od kości.
Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości.
Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia.
Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.
Mięso, wątróbkę, cebule, bułki, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60-80 minut w 180 stopniach.
 
SMACZNEGO!
 

2 komentarze:

  1. pasztet wyśmienity-też robię z królika oczywiście z domieszką innych gatunków mięs tak jak w twoim przepisie z moczoną bułką w wywarze z gotowania mięsa i wątróbką - po prostu pycha a do tego bułki pieczone w słoikach? czy chleb z dawnej piekarni? - palce lizać to mało powiedziane.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...