Śmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty, jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce. Polecam!
Sernik śmietankowy w kruchym cieście
Składniki na blaszkę
Na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
250g masła, zimnego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
5 jaj
100g miękkiego masła
szklanka drobnego cukru
100g miękkiego masła
szklanka drobnego cukru
opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość dna formy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy.
Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodajemy ser. Na końcu dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe kruche ciasto. Sernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość dna formy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy.
Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodajemy ser. Na końcu dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe kruche ciasto. Sernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
witam wspaniały przepis na sernik takiego jeszcze nie znałam zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń