niedziela, 17 grudnia 2017

Pierniczki

Pierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam!




Pierniczki 

Składniki na 3 blaszki:

300g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa)
2 jajka
100g roztopionego masła
100g miodu
130g cukru pudru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao

Na lukier:
1 biało
1 szklanka cukru pudru (lub więcej)

Dodatkowo:
pokruszone landrynki na witraże

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki.
Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką). Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem.

Lukier: białko (wcześniej jajko należy umyć i sparzyć wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki do tworzenia wzorków dodajemy więcej cukru pudru. Dekorujemy dowolnie pierniczki.

SMACZNEGO!



Pierniczki dekorowaliśmy za pomocą rewelacyjnych butelek firmy Wilton.


Polecamy nie tylko do świątecznych wypieków.



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...