środa, 18 grudnia 2013

Kurczak po marokańsku

 Kolorowe i apetyczne danie z kuskusem i warzywami. Kuskus łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, pochodzi z Afryki i ma tą zaletę, iż nie trzeba go gotować. Kuskus można podawać do dań obiadowych, stosować jako składnik sałatek, ale również deserów. Może być podawany na ciepło lub zimno, jest lekkostrawny, ale sycący. Zawiera w swoim składzie wiele cennych składników, mało tłuszczu, a duuużo żelaza. Podany z warzywami stanowić będzie wartościowy i odżywczy posiłek.
 
 
Kurczak po marokańsku
 
Składniki na 4 porcje:
  
400g filetów z kurczaka
1 cebula
ząbek czosnku
1 marchewka
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
garść suszonych moreli
200ml bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendra, cynamon
150g kaszy kuskus
 
Wykonanie:
 
Filety z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i smażymy kilka minut. Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę oraz pokrojone w paseczki papryki. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki (ze skórką) i pokrojone w paseczki morele. Smażymy 3 minuty. Warzywa podlewamy wywarem z warzyw i dusimy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.
 
Kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Nakładamy na talerze kaszkę oraz kurczaka z warzywami. Dekorujemy zieleniną.
 
SMACZNEGO!
 


Akcja: "Z cynamonem 2013"

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...