Pyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!
Tarta z mięsem mielonym
Składniki na formę 26cm:
Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
50ml zimnej wody
Na farsz:
1 cebula
1 ząbek czosnku
300g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego)
puszka krojonych pomidorów
pół żółtej papryki
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, pół łyżeczki cukru
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut.
Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól, cukier, pieprz i bazylię. Dusimy, aż pomidory się rozpadną i sos zrobi się gęsty i zawiesisty. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego farszu dodajemy śmietanę zmieszaną z jajkiem. Mieszamy. Farsz wylewamy na podpieczony spód, możemy udekorować paskami z pozostałego ciasta. Tarte zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach (aż farsz się zetnie).
SMACZNEGO!
Tarta pyszna :) jak zawszę wszystko modyfikuję, ale przepis super polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuń